close
Search Perfectly Basics
search

7 slimme garderobe voornemens voor het nieuwe jaar

Een nieuw jaar, een nieuwe start - en dat geldt ook voor je garderobe! Een slimme shopper is een gelukkige shopper, dus hebben wij een lijst met 7 ‘must-do’ garderobevoornemens voor je samengesteld zodat het onderhouden van de perfecte garderobe makkelijker wordt en samenstellen van perfecte looks leuker. Op naar een fashionable en duurzame garderobe, niet alleen voor het nieuwe jaar maar voor altijd!

1. Maak een ‘boodschappenlijstje’ voor je garderobe
Het maken van een ‘what-to-shop’ lijstje voor je garderobe heeft zoveel voordelen. Als je aan het begin van het jaar al overzichtelijk maakt welke essentials je het komende jaar nodig denkt te hebben, creëer je focus en ben je minder geneigd je shopbudget te spenderen aan overhaaste aankopen.
Tip 1: maak de items op je lijstje specifiek, bijvoorbeeld: witte poplin blouse met rechte pasvorm.
Tip 2: hang je lijst op een prominente plek zodat je blik er regelmatig op valt. Bijvoorbeeld aan de binnenkant van je kastdeur.
image with artdirection
image with artdirection
2. Doe elk seizoen een garderobe check 
Tussentijdse garderobe checks zijn de sleutel tot een georganiseerde kledingkast. En wie wil dat nu niet? Elk wissel van seizoen vraagt vaak om een (kleine) aanpassing in je garderobe. Want die zomerjurk die je vorig jaar te gek vond, vind je nu misschien niet meer zo fantastisch. Het item meteen verwijderen is een goede manier om een ruimte te creëren voor nieuwe, tijdloze essentials. Tip: voeg meteen toe aan je ‘boodschappenlijstje’ voor een up-to-date overzicht. 

3. Verkies kwaliteit boven kwantiteit
Wij houden van een duurzame garderobe die lang mee gaat, dus is ons advies altijd dat het shoppen van kwaliteit ver boven het shoppen van kwantiteit moet staan. Een mooie bijkomstigheid is dat bijna automatisch je gedrag rondom het onderhoud van het item mee verandert. Op een luxe trui van puur cashmere ben je immers een stuk zuiniger dan op een goedkopere ‘fast-fashion’ trui.
image with artdirection
image with artdirection
4. Shop alleen 'perfecte pasvormen'
Dit valt onder dezelfde categorie als kwaliteit boven kwantiteit. Als een kledingstuk nèt niet goed zit of nèt niet comfortabel voelt, laat het dan aan je voorbijgaan. De kans is namelijk vrij groot dat je het niet vaak zal dragen. Zonde! Je budget is dan beter besteed aan een item dat helemaal perfect zit, waardoor het een potentiele nieuwe favoriet wordt.

5. Bepaal een duidelijk kleurenpalet
De meesten van ons hebben automatisch al een voorkeur voor bepaalde kleuren - jouw favoriete kleuren visueel maken in een collage of moodboard helpt je goed op weg om je persoonlijke kledingstijl inzichtelijk te krijgen. Het heeft eigenlijk hetzelfde effect als het maken van een garderobe ‘boodschappenlijstje’ – het zorgt voor een betere focus waardoor de kans op miskopen wordt verkleind. Kies voor een basis van maximaal 4 kleuren waar je je altijd goed bij voelt en vul deze elk seizoen aan met maximaal 2 trendkleuren ter afwisseling. Tip: Maak met je telefoon een foto van je moodboard. Op deze manier heb je je moodboard altijd bij de hand als je gaat shoppen.
image with artdirection
6. Shop multifunctioneel
Heb je iets gevonden dat kwalitatief goed is, voor jou de perfecte pasvorm heeft en ook nog eens in je kleurenpalet valt? Stel jezelf dan nog deze laatste vraag: kan ik er minimaal 3 verschillende outfits van maken met de kleding die ik al heb? Op deze manier voorkom je dat je items shopt waar je slecht één setje mee kan maken en creëer je automatisch een veelzijdige garderobe omdat alles wat je koopt onderling te combineren is.

7. Shop alleen items waar je verliefd op bent
Klinkt als een inkopper, niet? Maar we laten onszelf maar al te snel verleiden door trends en hoge afprijzingen met overhaaste aankopen tot gevolg. Shop liever één luxer item waar je helemaal hoteldebotel op bent en waarvan je weet dat je het over vijf jaar nog steeds draagt, dan vijf items die het eigenlijk nèt niet zijn en die over een half jaar alweer op de doneerstapel liggen. De investering lijkt in eerste instantie hoger maar op de lange termijn is dat niet het geval. 

Ga naar onze Editors pagina als je vragen hebt over het opbouwen van een tijdloze doch stijlvolle garderobe. 
expand_lessTOP
Admin Login
close