close
Search Perfectly Basics
search

Waarom cashmere zo duur(zaam) is 

Waarom cashmere zo duur(zaam) is 

Als je ons vraagt naar wat je volgende garderobe-investering zou moeten zijn, is ons antwoord unaniem: een cashmere kledingstuk. Duur? Eerder duurzaam! Met dit blog zetten we het prijskaartje van cashmere in perspectief. 

Als je ons vraagt naar wat je volgende garderobe-investering zou moeten zijn, is ons antwoord unaniem: een cashmere kledingstuk. Het staat niet voor niets bekend als de crème de la crème onder de wolsoorten – het luxegevoel van cashmere is met niets te vergelijken. En daar betaal je voor. Met dit blog zetten we dat prijskaartje in perspectief zodat jij cashmere voortaan niet als duur, maar als duurzaam beschouwd.

Waarom is cashmere

zo exclusief?

Waarom is cashmere zo exclusief?

Hoewel de intrede van goedkopere cashmere items bij de grotere ketens je anders doen geloven, worden er aan het verkrijgen van kwalitatieve cashmere strenge eisen gesteld. Zo moeten de vezels lang genoeg zijn om de beoogde zachtheid, sterkte en glans te bieden en zijn alleen de haren van de ondervacht van de kasjmiergeit bruikbaar. Daarnaast kan de kasjmiergeit slechts één keer per jaar gekamd worden en dat levert zo’n 100 gram bruikbare vezels op. Ter vergelijking: een schaap levert zo’n drie kilo wol per jaar op en bovendien is de gehele vacht bruikbaar. Slechts 1% van de totale wolproductie betreft het type cashmere dat we zo graag dragen. Exclusief dus, met een hoofdletter E.

Waarin verschilt cashmere van ‘gewone’ wol?

Waarin verschilt cashmere

van ‘gewone’ wol?

Waarin verschilt cashmere van ‘gewone’ wol?

Van origine leeft de kasjmiergeit in het Himalaya gebergte waar deze te maken heeft met warme zomers en barkoude winters. Daarom heeft cashmere van nature een uitstekende temperatuurregulatie en houdt je ’s winters warm, en ’s zomers koel. Nog meer fijne eigenschappen van cashmere? De fijne, langdradige cashmere ‘haartjes’ zijn licht in gewicht en dat merk je niet alleen terug in draagcomfort, maar ook in het vormbehoud van je kledingstuk. Mits goed onderhouden, gaat je cashmere kledingstuk daarom jaren mee. Dat betekent dus niet een dure, maar een duurzame aankoop. Onze persoonlijke favorieten? De Cashair items van Joseph – een nóg luxere en de meest lichtgewicht vorm van cashmere. En natuurlijk de stijlen van extreme cashmere, die gebruik maken van een wat zwaarder gewicht cashmere en daar een klein aandeel polyamide aan toe voegen om de breisels een nóg langere levensduur te geven.

Zo onderhoud je cashmere voor levenslang draagplezier

Zo onderhoud je cashmere

voor levenslang draagplezier

Zo onderhoud je cashmere voor levenslang draagplezier

Wassen doe je het liefst zo min mogelijk. Cashmere neemt nauwelijks geur op dus even buiten laat luchten is écht voldoende om je kledingstuk weer op te frissen. Is wassen toch onvermijdelijk? Maak dan gebruik van een waszakje en een speciaal cashmere wasmiddel om de vezelconditie te waarborgen. Afhankelijk van het type breisel kan cashmere ook gaan pillen. In dat geval, maak je gebruik van een wolontpiller en is je kledingstuk weer als nieuw. Ja, zo simpel is het echt.

Afhankelijk van het type breisel of de eigenschappen die de designer voor ogen heeft, wordt er soms gekozen voor een blend met cashmere. Dat is niet per definitie inferieur aan een puur cashmere breisel. Ook als er een kleiner aandeel cashmere is gebruikt merk je daar wel degelijk de voordelen van. Je leest er alles over in ons blog over wolblends. Voor alle vragen over cashmere of het onderhoud ervan, kun je hier bij onze editors terecht.

expand_lessTOP
Admin Login
close