close
Search Perfectly Basics
search

Verduurzaam je garderobe met deze 3 merken

In een veranderende wereld waarin we ons er steeds meer van bewust worden dat we goed voor moeder natuur moeten zorgen kunnen we er niet langer omheen; duurzame kleding is niet langer optioneel, maar een must. Want helaas maar waar: de fashion industrie – waar wij met zoveel liefde en passie in werken – is na de olie-industrie de grootste vervuiler ter wereld. In dit blog behandelen we drie merken die vooruitstrevend zijn op het gebied van duurzaamheid: Filippa K, Closed en LaSalle. Op welke manier? Dat leggen we je haarfijn uit in dit blog, zodat jij voortaan goed geïnformeerd een bewuste keuze kunt maken.

Wij selecteren onze merken niet alleen op designstijl, maar ook op het verhaal daarachter. Gaat het merk bewust om met grondstoffen en productie? Zijn de collecties van hoge kwaliteit en tijdloos genoeg om meerdere seizoenen te dragen? Wat we te allen tijde willen voorkomen is een garderobe vol wegwerpmode. We kiezen bewust voor het inkopen van ‘slow-fashion’, omdat je alleen daarmee een garderobe opbouwt die zowel persoonlijk als duurzaam is.
image with artdirection
De Geneva trenchcoat van Filippa K is gemaakt van Enka viscose: een duurzame vezel afkomstig van Zweedse bomen.
De holistische aanpak van FIlippa K
Bij Filippa K is duurzaamheid niet simpelweg een onderdeel; het zit vanaf het begin in het DNA van het merk. Met een belofte om voor 2030 uitsluitend duurzame en recyclebare materialen te gebruiken en volledig transparant te zijn, richt het merk zich op ‘circulaire mode’. Dit onderzoeken ze met hun Front Runners collectie waarin de levenscyclus van het product centraal staat. Van grondstof tot tweede leven, alles draait om een zo duurzaam mogelijke aanpak. Draag je het kledingstuk niet meer? Lever het dan in bij Filippa K – zij recyclen het en creëren iets nieuws, zonder in te leveren op kwaliteit.
De duurzame denim van Closed
De grootste passie van Closed is denim, maar laat dat nou net de productgroep zijn die de meeste impact heeft op het milieu. Het produceren van denim verbruikt veel water, energie en chemicaliën. Daartegenover staat dat kwalitatieve denim stijlen jarenlang meegaan en zelfs mooier worden met de tijd. Daardoor is denim het onderzoeken van alternatieve productiemethoden meer dan waard. Closed streeft continu naar verbetering met hun ‘A Better Blue’ lijn, in samenwerking met Candiani die bekend staat als de meest duurzame denimfabriek wereldwijd. In de collectie gebruiken ze katoen met het Better Cotton Initiative label - dat zich inzet voor beter katoen en investeert in BCI boeren - en innovatieve, ecologische verf- en wasmethoden. In totaal wordt 50% minder water, 25% minder energie en 65% minder chemicaliën gebruikt. Een grote stap, maar voor Closed pas het begin…
De alternatieve grondstoffen van LaSalle
De missie van het Nederlandse LaSalle is het ontwerpen van ‘Responsible Fashion’. De productie vindt bijna volledig in Europa plaats om de impact op het milieu zo laag mogelijk te houden. Zo is het streven dat in 2025 70% van de collectie uit enkel milieuvriendelijke materialen bestaat. We horen je denken; waarom niet 100%? Voor het garanderen van een lange levensduur van het kledingstuk - wat het allerbelangrijkst is voor het opbouwen van een garderobe - is het gebruik van synthetische vezels bijna onvermijdelijk. LaSalle maakt in de collectie veel gebruik van Lyocell; een natuurlijke kunstvezel van houtpulp die bijzonder sterk is. Maar ook wordt het afval van de voedselproductie van sojabonen gebruikt voor het fabriceren van stoffen. Soya textiel wordt ook wel het natuurlijke cashmere genoemd. Win-win!
Wil je nog meer lezen over duurzaamheid en PB? Lees dan ook over de gedachte van onze Essential Styles of over het opbouwen van een (duurzame) capsule garderobe waar je nooit op uitgekeken raakt.
expand_lessTOP
Admin Login
close