Search Perfectly Basics
search

Online de juiste foundation kopen? Visagiste Carla Rep geeft 4 tips

Een foundation behoort tot de basis van een maquillage en biedt ook meteen het canvas voor het aanbrengen van andere make-up producten. We kennen allemaal wel de ‘faux pas’ van te oranje, te donker, ‘pancake’ of een onnatuurlijke streep bij de kaaklijn. Het is dus van belang dat je de juiste kleur foundation voor jouw huidteint aanschaft en hier ook kritisch naar kijkt. Omdat het online niet altijd even makkelijk is om de juiste kleur foundation uit te zoeken, hebben wij onze visagiste Carla Rep met jarenlange kennis en ervaring gevraagd voor insider tips en advies.  Lees hieronder snel meer.  
1. Bepaal de huidtoon 
Carla: “De ondertoon van de huid is de belangrijkste richtlijn voor het kiezen van de juiste foundation. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen een warme, koele en neutrale ondertoon. Een gelige kleur van de huid verwijst naar een warme ondertoon, terwijl een rozige kleur van de huid verwijst naar een koele ondertoon. Een neutrale ondertoon van de huid wordt gevormd door een combinatie van een rozige en gelige kleur van de huid. De kleur ondertoon van de huid kun je bepalen door naar het gezicht, de hals en de aderen te kijken. Hierbij zijn de richtlijnen:   
  
- Veel rood in je huid en paarse/blauwe aderen? Dan heb je een koele ondertoon.   
- Een gelere huid en groene aderen? Dan heb je een warme ondertoon.   
- Geen duidelijke groene of paarse/blauwe aderen? Dan heb je een neutrale ondertoon. 
Foundations voor een koele ondertoon
Een andere graadmeter voor het bepalen van de ondertoon is de manier waarop je in de zomer bruin wordt:   
- Wordt je geelgoud bruin? Dan heb je een warme ondertoon.  
- Wordt je roodbruin bruin? Dan heb je een koele ondertoon.    
Foundations voor een warme ondertoon
Tenslotte zijn ook de kleur van de ogen en haren een graadmeter voor het bepalen van de ondertoon van de huid:   
- Blauwe, groene of grijze ogen met blond haar verwijzen vaak naar een koele ondertoon.  
- Bruine ogen en bruine haren verwijzen vaak naar een warme ondertoon.”  
  
Let wel op dat bovenstaande informatie theoretische richtlijnen zijn en er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn.    
Foundations voor een neutrale ondertoon
2. Bepaal de dekkingsgraad   
Carla: “Naast het kiezen van de juiste kleur foundation is het ook belangrijk om rekening te houden met de gewenste dekking en structuur. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen transparant, een volledige dekking of een ‘glow’.”  

Transparante dekkingsgraad    
Carla: “Heb je een onrustige huid dan is het beter om een foundation met een ‘glow’ te vermijden, want deze accentueert juist onregelmatigheden. Transparante foundations hebben vaak een ‘glow’, dus is je doel om meer de huid te camoufleren, kies dan voor een dekkende foundation met een mat resultaat.   
Wil je daarentegen een dun ‘filmlaagje’ op de huid aanbrengen, kies dan voor een serum of een BB crème. Deze geven een gelijkmatig, maar dun en transparant effect en je eigen huidteint is nog zichtbaar. Bij een transparante foundation zit je sneller goed qua kleur, omdat deze de huid nog laat zien. Transparante foundations dekken dan ook vaak meerdere huidtinten per kleurnummer.”  
Transparante foundations
Dekkende dekkingsgraad 
Carla: “Een dekkende foundation vraagt om de juiste kleuranalyse van de huid, zodat ook de juiste foundation aangeschaft wordt. Kijk hiervoor dus kritisch naar de ondertoon van de huid. Een handvat hierbij is om te kiezen voor een tint lichter dan de huidteint of een tint die gelijk is aan de huidteint. Kies je voor een te donkere foundation dan zal dit vaak te zien zijn bij de kaaklijn en ziet het eruit alsof je overmatig make-up draagt. Het is daarnaast van belang dat de foundation vanaf de kaaklijn mooi ‘wegloopt’ in de hals zodat er een egale teint ontstaat.”  
Dekkende foundations
3. Kijk naar de kleurnamen    
Carla: “Foundations hebben meestal kleurnamen die overlappend zijn bij verschillende merken. De kleurnamen verwijzen vaak al naar de ondertoon waarvoor deze bedoeld is. Kleurnamen zoals beige, olive en golden zijn vaak foundations die een warme, oftewel gele ondertoon hebben. Kleurnamen zoals buff, rosé en ivory verwijzen naar de koele/roze ondertonen en neutral en honey zijn geschikt voor de neutrale ondertonen. “  
4. Denk aan de seizoenen 
Carla: “Kijk tenslotte tijdens de seizoenen kritisch naar de kleur van je foundation en de huid. Bij een zomerse teint heb je een andere kleur foundation nodig dan in de winter als de huid weer wat bleker is. Dit betekent natuurlijk niet dat de ondertoon van de huid verandert, maar dat je wel een of zelfs meerdere tinten lichter moet gaan in de donkerheid van de foundation. Denk ook aan het verschil in dekkingsgraad van de foundation. Als je een prachtige ‘sun-kissed’ huid hebt, is het zonde om deze te verbergen onder een dekkende foundation. Ga dan juist voor een mooie glow of transparante foundation. Het is daarnaast ook een tip om de “donkere” foundation van de zomer te mixen met de “lichtere” foundation van de winter om tussen de seizoenen door de juiste overgangskleur te creëren.“
Verschillende tinten foundations
Het juist aanbrengen van een foundation begint bij de basis en daarbij horen ook producten zoals een make-up primer, serum en skin perfector. Bepaal wat jouw huid nodig heeft en stel daar de wensen voor de producten op af. Bepaal daarnaast of je de foundation met de vingertoppen aanbrengt of met een foundationkwast - geheel afhankelijk van het product en van het advies van het merk zelf.   
Overige foundation producten
Benieuwd naar alle foundations? Bekijk hier onze gehele selectie! Ontdek daarnaast alle teint producten voor een stralende 'glow'. expand_lessTOP
Admin Login
close