close
Search Perfectly Basics
search

Hollands glorie – een snelle blik op Dutch Design

Dutch Week bij PB!
Dat moet – zoals je van ons gewend bent – gevierd worden. Feesttoetertjes en vlaggetjes in de aanslag, en als je een paar klompen bezit.. Relax, dat gaat zelfs ons te ver :) Dutch Design staat al jaren aan de top in de internationale interieur- en modewereld. Die laatste wereld is onze wereld – en ook die van jou, als we naar je frequente bezoekjes aan onze shop kijken. Waarvoor dank. Wij ook van jou! Dutch Week dus, waarin PB traditiegetrouw extra aandacht besteedt aan modemerken van eigen bodem. Maar voordat we Neerlands trots op modegebied in de spotlight zetten nemen we je even mee in een potje overpeinzen. Wij vroegen ons af wat Nederlands design nu eigenlijk zo bijzonder maakt in de ogen van de rest van de wereld, en doken in de geschiedenis. Dan merk je dat ons piepkleine kikkerlandje daarin een terugkerende sleutelrol speelt. Nooit gerealiseerd? We vonden een paar trotsmakende en treffende voorbeelden die – de paralellen zijn niet te ontkennen – mede verantwoordelijk zijn voor de diversiteit aan mooie modemerken van Hollandse bodem.


image with artdirection
image with artdirection

HOLLANDSE OUDE MEESTERS

Hollandse oude meesters vormden de spil van de toonaangevende schilderkunst van de Gouden Eeuw. Rembrandt is in zijn dooie (tja…) eentje verantwoordelijk voor een slordige 40% van het toeristenoverschot in de Amsterdamse binnenstad. De (bedenkelijke) tweede plaats is voor de coffeeshops. Vermeer is de grondlegger van onze liefde voor melk, én parels (oplettende liefhebbers van PB fotografie: nope, geen toeval) Deze Hollandse meesters vierden de schoonheid van Nederland met grootse, schilderachtige gebaren. Het sublieme kleurgevoel van Vermeer, de rijke kleuren en de aandacht voor detail in de outfits van zijn geportretteerde muzen? Dat herken je terug bij Kyra & Ko, dat sinds 2003 haar kenmerkende eigen koers vaart en gloedvolle, kleurrijke collecties maakt voor vrouwen die expressiviteit niet schuwen.

image with artdirection
image with artdirection

HOLLANDSE STIJL

De stijl, een idealistische stroming die ontstond rond 1920 en kunst terugbracht tot duidelijke, contrasterende lijnen en vlakken. Erelid Mondriaan maakte kunst die ook je lego-loving kleuter waardeert. En die design classic in primaire kleuren waar alleen je kat op wil zitten? Blame Rietveld. Hollandse soberheid en zuivere esthetiek in optima forma. Ook studio .ruig heeft van sober belijnde ontwerpen haar handelsmerk gemaakt. De ontwerpers zijn strak gefocust op cleane en vernieuwende vormen, en zijn spaarzaam met kleur. Plein Publique gebruikt ook graag tijdloze basiskleuren, én strepen: de authentiek Bretonse streeptruien zijn legendarisch, en ook de iconische wikkeljurken en blouses met voornamelijk bi-colour dessins zijn van een geniale eenvoud.

image with artdirection
image with artdirection

HOLLANDS DESIGN

Dutch Design. De verzamelnaam van een lichting Nederlandse industrieel ontwerpers die hun stempel op de internationale markt hebben gedrukt. Het begon met ontwerperscollectief Droog Design - in de markt gezet door nog zo’n befaamde Dutchie, trendwatcher Lidewij Edelkoort – en leden Hella Jongerius (die van die organische Ikea-vaas) en Piet Hein Eek (zeg je sloophout, zeg je Piet) zijn de meest bekende namen. Duurzaam hergebruik en upcycling zijn Nederlandse vondsten (die zuinigheid, hè) die onlosmakelijk verbonden zijn met de mode van vandaag de dag. Zo verwerkt Josephine & Co steeds meer duurzaam gecertificeerde kwaliteiten in de trendy collecties voor moderne zelfbewuste vrouwen. JapanTKY benadert duurzaamheid van een andere kant: ze voeren een serie tijdloze en seizoens-overschreidende items van een dermate hoge kwaliteit dat ze jaren meegaan. Want ‘consuminderen’ is ook een vorm van duurzaamheid.

HOLLANDS BLAUW

Delfts blauw, het befaamde blauwe-witte aardewerk, is ironisch genoeg ontstaan als goedkoper alternatief (alweer die zuinigheid?) van Chinees porselein en dateert al uit de 16e eeuw. Traditioneel Delfts blauw is tegenwoordig vooral populair onder toeristen, terwijl de nieuwe generatie hypermoderne designvazen in menig hipsterhonk staan te pronken – met of zonder tulpen. Naast Delfts blauw is Nederland ook voorloper op ander ‘blauw’ gebied: nergens zoveel blauw op straat als in Nederland. Surprise surprise: we hebben het hier over denim. Amsterdam wordt wereldwijd beschouwd als ‘denim capital’, en Nederland heeft als enige land zelfs een heuse Denim Academy waar een nieuwe generatie ontwerpers de kneepjes van het denimvak wordt bijgebracht. Tussen de vele cutting edge Nederlandse denimmerken springt vooral Denham er echt uit. Het merk combineert heritage denimtradities met moderne pasvormen, premium denimkwaliteiten en speciaal ontwikkelde wassingen.

En… hebben we de ware patriot in je inmiddels getriggerd?

We hebben niet alle mooie merken met je doorgenomen: daarvoor zijn er te veel, en ze bewijzen treffend waarin een klein land groots kan zijn. Ga op ontdekkingstocht en neem een kijkje bij alle Nederlandse merken. Schenk zo’n oerhollandse filterkoffie in je boerenbont-mok, pak er een stroopwafel bij en shop till you drop. (Drop! Nog zo’n Hollandse specialiteit! Maar daarover wellicht de volgende keer meer...)

Liefs, Team PB.

expand_lessTOP
Admin Login
close